oferta kuchni polskiej w gazetce promocyjnej lidla

Smakowita kuchnia polska z historią

Nasza rodzima kuchnia jest dla nas Polaków najsmaczniejsza. Lecz obcokrajowcy kręcą czasem nosem, gdy przyjdzie im jeść niektóre naszym zdaniem bardzo smaczne potrawy, jak na przykład flaczki. Kuchnia polska nie jest jednolita, świadczy o tym na przykład gazetka promocyjna Lidl, która w Polsce wygląda nieco inaczej niż  w innych krajach. Jest zróżnicowana regionalnie. Mamy kuchnię śląską, kuchnię wielkopolską, kuchnię pomorską, kuchnię lubelską, kuchnię Lidla i wiele jeszcze innych kuchni regionalnych. Jednak wszystkie one mieszczą się w granicach jednego państwa polskiego i wszystkie przenikają się nawzajem. Dlatego ogólnie wszystkie dania określamy jednym mianem, jako kuchnia polska.

Na obecny kształt kuchni polskiej miały wpływ różne przemiany historyczne, które kształtowały Polskę i doprowadziły do tego, że jest krajem wielonarodowościowym. I to zróżnicowanie w dużym stopniu przyczyniła się do różnorodności kulinarnej. Ponieważ każda mniejszość narodowa wprowadzała swoje tradycje i zwyczaje, również kulinarne, które z biegiem czasu mieszały się z polskimi zwyczajami kulinarnymi. Silny wpływ na ukształtowanie kuchni w Polsce miały zwyczaje tatarskie, tureckie, mongolskie, żydowskie, rusińskie, niemieckie, a nawet włoskie i francuskie.

kuchnia polska w Lidlu

Jak wyglądała kuchnia w Polsce w okresie średniowiecza?

Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską, jako ciężką, obfitą, mięsną i korzenną. Ponieważ w tym czasie używano w kuchni dużo mięsa i przypraw. Potrawy były tłuste, gdyż to tłuszcz ogrzewał organizm i dostarczał siły do ciężkiej pracy.

Co należy do najpopularniejszych polskich potraw?

Do najpopularniejszych potraw kuchni polskiej należą pierogi, bigos, gołąbki, galareta mięsna, kotlety schabowe i kotlety mielone, golonka, kasza gryczana, kluski. W Polsce od zawsze konsumowane były także ryby, a zwłaszcza ryby słodkowodne. Oraz zupy. A wśród nich zwłaszcza rosół, flaki, barszcz czerwony, kapuśniak, krupnik, żurek, zupa pomidorowa, zupa grzybowa, zupa grochowa, zupa ogórkowa, chłodnik. W kuchni polskiej królują też ciasta, jak szarlotka, makowiec, sernik, piernik, babka, pączki i faworki – wszystkie składniki możecie kupić w Lidlu, Biedronce czy Kauflandzie – pełna oferta na https://igazetka.pl/. Oraz rodzime owoce: jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, maliny, porzeczki, jagody, winogrona. Z mięs najbardziej ulubiona jest wieprzowina, drób i wołowina. Nieco mniej baranina, cielęcina i mięso z królika. My Polscy uwielbiamy smak słony, kwaśny, korzenny i słodki.